HTML

önkéntes eu-polgárjelölt

...legundorítóbb részletei röviden, tömören, lényegre törően.

akik mertek

2009.12.10. 01:05 Dani˙

Fenntartható fejlődés

https://www.youtube.com/watch?v=6-k5CfFGDxg (egyáltalán nem szükséges megnézni). Ez volt/van nekem kirakva személyes üzenetbe msnen. Ez egy figyelemfelkeltő videó, azzal a céllal készült, hogy minél több ember lássa. Ha már megcsinálták, én támogatom őket. Aktualitása a koppenhágai klímacsúcs (ahol a 2012ben lejáró kiotói egyezményt (ami az üvegházhatású gázok kibocsátását szabályozó nemzetközi egyezmény) kívánják megújítani, vagy nem). Szeretnék tisztázni ezzel kapcsolatban pár dolgot.

Először is leszögezném, hogy ez az egész sokkal többről szól, mint a klímaváltozás. Nekem. Itt gondolkodásmódról van szó (mindenre ezt mondom, szerintem minden gondolkodásmód kérdése). Az alapvető problémám a fejlődés mértékével van. Mert mit tartunk most fejlődésnek? Hát sok mindent (én se értek hozzá persze olyan nagyon), de úgy alapvetően van nekünk ez a GDP dolgunk, ami alapján mérünk mindent. Mit mutat meg a GDP? Amúgy ehhez sem értek, de csak úgy nagy vonalakban, a GDP azt méri, hogy mennyit fogyasztunk. Na-mármost, ha jó sok követ meg olajat, meg aranyat meg tököm-tudja mit kitermelünk, meg behozunk mindenféle ilyen-olyan terméket, mindent elfogyasztunk és százmillió tonna szemetet termelünk, akkor királyak vagyunk, mert kurva jó a GDPnk. Most eszerint a mérce szerint mérünk, minden ország erre törekszik, ezt tűzi ki maga elé célul, minél többet fogyasszunk. Tegyük fel, hogy minden évben átlagosan nő minden országnak a GDPje 1%al. Na ez nagyon jó, örülünk, tapsolunk ujjongunk. Nem kell hozzá nagy matematikusnak lenni, hogy észrevegyük, hogy ez az egész dolog tart a végtelenbe. Termeljünk egyre többet, fogyasszunk egyre többet, többet, többet és így tovább a végtelenig. Ahhoz meg nem kell nagy környezetvédőnek lenni, hogy belássuk a föld készlete véges (az most mindegy, hogy a kőolaj-, ivóvíz-, vagy akármilyen készlete), tehát a kettő összeegyezhetetlen. Szerintem ez világos. Itt bukik meg ez az egész fejlődésmodellünk. Tarthatatlan, egyszerűen nem reális. Nem veszi figyelembe a korlátainkat, holott azok vannak. És az is mindegy, hogy most ez fel van e nagyítva, és igazából nem most, hanem csak 20 év múlva érkeznénk el arra a pontra, hogy elfogyott a kőolaj, a lényeg itt az, hogy ez a rendszer egyszerűen nem fenntartható. Azt hiszem, most már érthető mire is irányul ez a fenntartható fejlődésnek nevezett dolog. Itt nem arról van szó, hogy én most feltalálom a fúziós erőművet vagy teletelepítjük a sivatagot naperőművel és akkor kvázi ingyen lesz az energia, akkor minden szép és jó, akkor már járhatunk mindannyian kocsival. Nem, mert a kocsiknak kell váz, kell motor, kell út, egyszóval kell hozzájuk anyag. Anyagunk meg nem lesz végtelen. Egyszerűen nem, van egy adott mennyiségünk és kész. Ebből kell gazdálkodni. Az életstílusunkat, a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatni. Ez így nem mehet tovább. Mi (európa és amerika) nagyon jól éltünk/élünk és ezt még talán el is bírná a föld. De itt van a nyomunkban például kína (nem kis létszámmal), akik még csak most adják be igényeiket a plazmatvre, a kőolajra, a terepjáróra, az energiára és anyagra. Ez így egész egyszerűen nem mehet tovább. Nincs rá kapacitás. A tények szerintem magukért beszélnek és az opciók is nyilvánvalóak: megoldjuk intelligensen, közösen, egymással kommunikálva. Vagy ragadjunk fegyvert és lőjük le a másikat -ahogy azt megszoktuk-, hogy az a kevés megmaradjon nekünk.

Egy lényeges ponthoz érkeztünk a történelemben, a koppenhágai csúcson most nagyon sok múlik. Itt most láthatjuk mit tanult az emberiség az elmúlt 60 évben egymástól és a múlt tanulságából.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elefant.blog.hu/api/trackback/id/tr21587382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bortsi 2009.12.10. 09:52:31

jöttél volna inkább át ide, tök jót tanultunk együtt (igaz, h nem szoltunk, dehát már este tíz volt és biztos nem buszoztál volna le ide a magas hegyről)

M a s z a t 2009.12.12. 15:23:57

Azt hiszem egy jó videó hatásvadász. És ez igaz erre a videóra is. De attól függetlenül nagyon jó. A GDP nem a termelést mutatja? Igazad van egyébként ezekben, de szerintem a születésszabályozás lenne még jó ötlet, meg ha csinálnának valamit afrikával és nem abból tartanák fenn, hogy angelina jolie és brad pitt elhoz néha két gyereket, meg sandra bullock (L) és madonna elküld évente egymilliót kajára.

Dani˙ 2009.12.12. 15:49:02

Kedves matematikus gábor (kerestem egy számodra szimpatikus megfogalmazást):
"Mindezek következtében a GDP kiszámítására szolgáló egyenlet ilyen alakot ölt:
GDP = fogyasztás + beruházás + export – import" (wikipédia). Igen, igen az import az minusz, ebben tévedtem. Tehát fogyasszunk kurva sokat, és termeljünk még többet . Mindenesetre szerintem a boldogság mérésére használni ezt a mutatót nem túl intelligens megoldás, inkább olyan 90es évekbeli FOGYASSZUNK EL MINDENT, SZARJUK LE MI LESZ logikát mutat. Hát igen, csak eléggé vitatható, hogy mit tekintünk megengedhető szabályozásnak. Alapvetően az oktatást kéne fejleszteni/bevezetni mindenhol szerintem. Mert ugye sok jó ember kis helyen is elfér : ). Afrikában lehetne ivóvíz előállító központokat, meg kurva nagy naperőműveket telepíteni, és akkor lehetne jövedelmük (az ivóvizet a tengerből elő tudnák állítani, csak kurva sok energia kell hozzá, főleg ezért kell a naperőműs kombó).

M a s z a t 2009.12.13. 00:38:48

@sajt˙:
Köszönöm a definíciót, most hogy említed, tanultuk makroökonómiából és te is fogod.
Szerintem sem jó ez a logika elhiheted. Csak a születésszabályozás arról jutott eszembe, amikor török csávó nagybüszkén a projekt közepén amit azért csinálnak hogy elhitessék velünk, hogy Törökország az unióba való, na szóval ő mondta mellet verve, hogy a törököknél van a legtöbb egyetem, és nem mind olyan nehéz, de mindenkinek van egy diplomája, és bizony ők nyomják ki a legtöbb gyereket, mert a hatalmas gazdaság miatt tudnak szaporodni. És akkor álltam, hogy erre mit mondjak. Hogy én jó egyetemre járok és kurvára utálom, hogy mindenkinek diplomája van, mert teljesen felesleges és, hogy szerintem a föld túl van népesedve és nem kéne potyogtatnia annak aki csak tud.
Sok jó ember meg sok helyen is sok jó ember. De nem férnek el.

Bortsi 2009.12.13. 14:56:10

szerintem nem GDPben mérik a boldogságot a fejlett országokban.

Dani˙ 2009.12.13. 16:45:13

hát szerinted miben?

bíbora 2009.12.13. 17:53:16

hollandiában például grammban

Bortsi 2009.12.14. 12:13:55

hát nézze, hát... mittudomén

FraktalGyilkos 2010.01.11. 04:00:06

Kapitalizmus van, és ebből következik, hogy csak akkor tesznek valamit, ha abból profit van.
Anarchiát!

Dani˙ 2010.01.12. 14:22:23

De abból nincs is profit, hogy küldünk évi 3 milliárd eurót a fejlődő országoknak. Illetve rá lehet mondani, hogy van, de annyi erővel mindenre rá lehet fogni (a kedvencem az, hogy ha boldogabbak az emberek, akkor majd többet fogyasztanak... : ). Valahogy úgy kéne megoldani a rendszert, hogy a mozgató rugó (ami jelen esetben a profit) az valami olyan dolog legyen, ami alapvetően jó irányba visz, na jó ez triviális. de majd gondolkodom a konkrétumokon és írok róla egy könyvet.

Bortsi 2010.01.13. 10:50:34

de mielött elkezdesz könyvet irni azért pici fogalmad legyen majd a gazdaságrol, pl legyél diplomás közgazdász, különben nem lesz vmi hiteles a műved.
süti beállítások módosítása